Kamusal alanda maruz kalınan cinsel taciz veya saldırıların paylaşılabildiği yeni bir platform

MEYDAN

Tacizi ‘Sen De Anlat’ Uygulamasına Bildir

Özgecan Aslan cinayetinin ardından, kadınların başlarından geçen taciz olaylarını #SenDeAnlat etiketiyle sosyal medyada paylaşmalarının ve kitlesel bir hareket başlatmalarının üzerinden üç yıl geçti. O zamandan bu yana ülkede kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve saldırı vakalarının azaldığını söylemek güç. Aksine, ciddi bir artışla karşı karşıyayız. İktidarın kadına karşı baskıcı tutumunun toplumdaki erkekleri cesaretlendirdiği ve hatta onlara şişine şişine erilliklerini sergileme alanları açtığı ortada. Üstüne üstlük hukuksuzluğun kol gezdiği karanlık bir dönemden geçiyor oluşumuz da erkeklerin ekmeğine yağ sürüyor. Ancak ne olursa olsun, kadınlar mücadele hatlarını genişletmekten vazgeçmiyorlar.

 

Kısa süre önce Kadın Çalışmaları Derneği ile işbirliği içinde hayata geçirilen Sen de Anlat platformu, kadınların bu mücadelesinde var olmaya kararlı. Kamusal alanda cinsel taciz veya saldırıya maruz kalan ya da buna tanık olanların internet sitesi üzerinden paylaşım yapabilecekleri Sen de Anlat’ı, platformun koordinatörü Gizem Dikmen’e sorduk.

 

Sen de Anlat’ı kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

 

Her şey Mısır’da etkin olan HarassMap ekibiyle tanışmamızla başladı. Türkiye’de bu konuda büyük bir boşluk ve ihtiyaç olduğunu bildiğimiz için ekiple tanıştıktan sonra harekete geçtik. Çünkü insanların kamusal alanda maruz kaldıkları cinsel taciz veya saldırıyı anlatabilecekleri bir mecra yok. Sen de Anlat, hem dayanışma hem de bir veri platformu. Bize bildirilen bütün olayları sitede görebiliyorsunuz. Cinsel taciz konusunda eldeki veriler oldukça yetersiz. Buradaki eksikliği az da olsa giderebilmeyi istiyoruz.

 

HarassMap Mısır’da ne kadar zamandır varlık gösteriyor? Orada mevcut tecrübe nasıl? Somut kazanımlar elde edilebilmiş mi?

 

Mısır’da 2010 yılında kurulmuş. Biz de Sen de Anlat’ı kurmadan önce Mısır’a giderek platform hakkındaki bilgileri oradaki ekipten aldık. Orada durum, Türkiye’den biraz daha kötü. O yüzden veri tutmanın yanında tacize karşı mücadele bilinci oluşturmak için ciddi anlamda çalışıyorlar. Örneğin, bazı üniversitelerle iletişime geçerek buralarda cinsel taciz birimleri oluşturulmasını, bu konuda yönergeler yayınlanmasını teşvik ediyorlar. Bunun yanında, sadece dijitalle sınırlı kalmayıp sahaya iniyorlar. Restoran ve kafelere giderek, bu mekanların sahiplerine tacize karşı nasıl bir mücadele verebileceklerine dair bilgi veriliyor. Daha sonra buralara güvenli alan etiketleri veriyorlar ve burada bir taciz olayı yaşanırsa buna müdahale etme sözünü mekandan alıyorlar.

 

Sen de Anlat’ın işleyişinden bahseder misin?

 

Toplumdaki her bireyin, tacize karşı çözümün bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de Sen de Anlat’ın ortak bir zemin oluşturmasını istiyoruz. Sadece tacize maruz kaldığınızda değil, tanık olduğunuzda veya etrafınızdan biri uğradığı tacizi size anlattığında da bildirimde bulunabiliyorsunuz. Bildirimler anonim olarak yapılıyor. Biz hem anlatan kişinin hem de failin anonimliğini gözetiyoruz. Siteye baktığınızda iki tane görselleştirilmiş nokta görürsünüz. Kırmızı, herhangi bir müdahalenin bulunmadığı taciz vakalarını, yeşilse, müdahale edilen olayları anlatıyor.

 

Siteyi kısa süre önce açtınız. Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

 

Henüz çok yeni olmamıza rağmen güzel geri dönüşler oldu. Dernekler çok ilgileniyor. Ayrıca pek çok kişi nasıl gönüllü olabileceğini öğrenmeye çalışıyor.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YKorona Günlerinde Dört Duvar Arasında
Korona Günlerinde Dört Duvar Arasında

Koronavirüsten korunmak için evden çalışma imkânı olanlar hanelerine çekilince halihazırdaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerin daha da derinleşmesi kaçınılmaz hale geldi.

KÜLTÜR

YBir garip güzellik ritüelinin düşündürdükleri
Bir garip güzellik ritüelinin düşündürdükleri

2017’de estetik cerrahlara başvuran hastalardan %55’i selfie’lerde daha iyi görünme talebiyle operasyon istedi.

KÜLTÜR

Y“Bizim buralarda bekâr olmaz, buralar hep aile yeri”
“Bizim buralarda bekâr olmaz, buralar hep aile yeri”

KONDA anketinde bekâr olarak ilişkide olmak %85 oranında günah, %90 oranında ayıp!

Bir de bunlar var

Korona Günlerinde Kürtaj
Yıllık Sansürüne Karşı 5Harfliler
Eşitlik Yoksa “Kadına Yönelik Şiddet” ve “Kadın Cinayetleri” Var

Pin It on Pinterest