Çünkü kızlar şey ya. (Ney?) Ya işte şey... Her şeyin daha az, daha çocuk, tam olmamış hali ya.

MEYDAN

KÜLTÜR

‘Cinayet Yoksa Kız Polisiyesidir’

İstanbul Kitap Fuarı’nda polisiye edebiyatın konuşulduğu bir etkinlikte Emrah Serbes şu yorumu yapmış: “Cinayet olmayan polisiyeye kız polisiyesi diyorum.

 

EHE. EHE EHE EHE. Çünkü kızlar şey ya. (Ney?) Ya işte şey… Her şeyin daha az, daha çocuk, tam olmamış hali ya. (O zaman çocuk polisiyesi de?) Ama öyle yeterince cinsiyetçi olmuyor.

 

Aynı Emrah Serbes şöyle bir laf da etmişti: “Kadınlara kadın olduklarını hatırlatıyor Behzat. Yaralarını sarıp sarmalama arzusu uyandırıyor.

 

Bununla ilgili Hazal Halavut, Mesele dergisinin Ekim sayısında şöyle yazmıştı:

 

“Yukarıda alıntılanan röportajda Gülenay Börekçi, kadınların hemen ardından Behzat Ç’nin erkeklere ne sunduğunu soruyor. Emrah Serbes şöyle yanıtlıyor: ‘Onlara arzularını hatırlatıyor. Sistemin içinde savrulup giderken yapamadıklarını. Herkes dosdoğru bir adam olmak ister, öte yandan bu zor bir şeydir, sınırsız tavizler verilir. Behzat’ta, taviz vermemenin mümkün olduğunu görüyoruz.’ Ve ekliyor: ‘Ben de onu örnek alıyorum bazen.’ İpucu tam da burada. Kitlesel kahraman, bu milli fenomen ‘kadınlara kadın olduklarını, erkeklere adam olmaları gerektiğini hatırlatıyor’. Behzat Başkomiserimi akşam eve yemeğe çağırmak, karnını doyurup sıcak yataklarda uyutmak, yaralarını sarmak ya da ‘adam etmek’ gibi arzularım olmadığı için kadınlığımdan şüphe ediyor muyum? Ediyorum. Ama en azından kadınlığın içimde bir yerlerde öylece durduğunu, hatırlanmayı beklediğini bilmek yüreğime su serpiyor. Erkeklerin durumu hepten netameli. Ulaşmaları gereken bir mertebe var ki Behzat Başkomiserim turnusol kâğıdı gibi duruyor orada öylece ve gösteriyor cümle âlemin erkeklerine ‘adam olmak’ için daha kaç fırın ekmek yemeleri gerektiğini.” Yazının tamamı için şuraya.

 

Yukarıdaki görselde Emrah Serbes, bu lafları belli ki çok düşünürken.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YYazarak Kuirleştirmek Atölyesi
Yazarak Kuirleştirmek Atölyesi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’nın desteğiyle hayata geçen Yazarak Kuirleştirmek adlı atölye ve konuşma programı Mayıs-Eylül ayları arasında çevrimiçi olarak devam edecek. 31 Mayıs’ta başlayan program kültür ve sanat nesnelerini, otoriter kurum ve bireylerce onlara dayatılan ayrımcı anlatılardan özgürleştirmeyi hedefliyor.

MEYDAN

YBir Garip 8 Mart
Bir Garip 8 Mart

Dün okunan basın açıklamasında da dendiği gibi evet yastayız, evet öfkeliyiz ama bu enkazı birlikte kaldıracağımıza inanan milyonlarca insanız da.

ECİNNİLİK

Y2023’te Dönüp Dönüp Okuyacağımız 2022 Yazıları
2023’te Dönüp Dönüp Okuyacağımız 2022 Yazıları

Gelenin gideni aratmadığı, daha özgür, daha adil ve dilimizde tüyün bitmediği bir yıl olsun. Kalemimize, klavyemize kuvvet!

MEYDAN

YKürt solcu feministlerin İran’daki son feminist ayaklanmaya ilişkin toplu açıklaması
Kürt solcu feministlerin İran’daki son feminist ayaklanmaya ilişkin toplu açıklaması

Kürt, Türk, Arap ve Beluc feministleri, hepimize dayatılan çeşitli tahakküm biçimlerinin kesişimselliğini ilerici bir şekilde, yani etnik baskının patriarkal tanımlamalarının ötesinde, yeniden tanımlamak için bize katılmaya çağırıyoruz.

Bir de bunlar var

Kız Bebek
Bir Taciz Hikayesi Daha ve Hollaback’in* Önemi
Kadın Bağı Mı? Sensin O, Haddini Bil!

Pin It on Pinterest