2013 Oskar adaylıkları...

KÜLTÜR

Altın Cüce Geliyor

Beasts of the Southern Wild filminden kafamdan kıvılcımlar çıkarak bahsetmiştim hatırlarsanız. (İzlemediyseniz hala tavsiye ederim!) Dün Oskar adaylıkları açıklanmış da, filmdeki ufaklığı oynayan Quvenzhane Wallis de En İyi Aktris dalında adaymış bu sene! Üstelik Oskar tarihinin bugüne kadarki en genç adayıymış. Bir çocuk oyuncuyu daha beter mahvetmenin bir yolu varsa, o da eline Oskar tutuşturmak herhalde. Haşpapi’nin ana babası olsam, hemen eve kilitler ve sakince sosyal güvenlik çalışanlarının gelmesini beklerdim. Neyse bütün adaylıkların listesi aşağıda:

 

En İyi Film: Aşk (Amour), Operasyon: Argo, Düşler Diyarı (Beasts of the Southern Wild), Zincirsiz (Django Unchained), Sefiller (Les Misérables), Pi’nin Yaşamı (Life of Pi), Lincoln, Umut Işığım (Silver Linings Playbook), Zero Dark Thirty

 

En İyi Yönetmen: Michael Haneke (Aşk), Ang Lee (Pi’nin Yaşamı), David O.Russell (Umut Işığım), Steven Spielberg (Lincoln), Benh Zeitlin (Düşler Diyarı)

 

En İyi Erkek Oyuncu: Bradley Cooper (Umut Işığım), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Sefiller), Joaquin Phoenix (The Master), Denzel Washington (Uçuş)

 

En İyi Kadın Oyuncu: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence (Umut Işığım), Emmanuelle Riva (Aşk), Quvenzhané Wallis (Düşler Diyarı), Naomi Watts (Kıyamet Günü / Lo imposible)

 

En İyi Uyarlama Senaryo: Chris Terrio (Operasyon Argo), Lucy Alibar, Benh Zeitlin (Düşler Diyarı), David Magee (Pi’nin Yaşamı), Tony Kushner (Lincoln), David O.Russell (Umut Işığım)

 

En İyi Orijinal Senaryo: Michael Haneke (Aşk), Quentin Tarantino (Zincirsiz), John Gatins (Uçuş), Wes Anderson, Roman Coppola (Moonrise Kingdom), Mark Boal (Zero Dark Thirty)w

 

Yabancı Dilde En İyi Film: Aşk (Michael Haneke / Avusturya), Rebelle (Kim Nguyen / Kanada), No (Pablo Larraín / Şili), Yasak Aşk / En kongelig affære (Nikolaj Arcel / Danimarka), Kon-Tiki (Joachim Rønning, Espen Sandberg / Norveç)
En İyi Animasyon Film: Brave, Frankenweenie, ParaNorman, The Pirates! In an Adventure with Scientists!, Wreck-It Ralph

 

The Master’ı yatakaltı edip “Arkadaşlar sahte burun var, bu hoşluğu görmezden gelemeyiz” diyerek basmışlar oniki adaylığı birden Lincoln’e. Tam bir Atatürk filmi, Daniel Day Lewis sevgime mal olacaktı neredeyse. Oskarlar pek bir halt olduğundan, gerçek sanatın altınbaşlı ölçütü olduğundan filan değil tabii ki. Her ödül töreni gibi, Eurovision gibi, kendine has bir albenisi var: Yanakları HD makyaj ve kendi şaşaasıyla kabarmış bir grup manyak kocaman bir odada. Bütün tören çok sıkıcı. Herkes bunu biliyor. Planlanan ve planlanmayan bazı komiklikler oluyor. Her sene olduğu gibi törene Morgan Freeman gene Allah rolünde katılıyor. Salonun ortasında müdür makamı gibi bir Brad ve Angelina krateri var, etraf masaların halka halka bu katı ve gergin enerjiden etkilenmelerini izliyoruz. Her sene sırf kıllığına kazanmasını hiç istemediğimiz biri var (Anne Hathaway, n’olur ağlama artık), sonra sarhoş mu yoksa sadece çok mu yaşlı tahmin etmeye çalıştığımız kalantorlar (Pacino, Jack Nicholson) bir de hiç şaşmaz, aldığı davetiyenin ağırlığını henüz sindirememiş, kamerayı üzerinde farkedince komik surat yapan küçük ünlü… Neşeli Günler ailesinin sakinleştirici, şöhret ve ahlaksızlıkla yıkanmışı gibi. Merdivenlerden köpürmüş toz sabun değil, riya ve tükenmişlik akıyor.

 

…Tam da bu sebepten nasip olursa bir Canlı Oskar 2013 post’u yapalım çok istiyoruz. Bir taraftan Yekta Kopan’ın canlı yorumu, bir taraftan biz, fonda elli saat ana babasına teşekkür edenler… Sonrasında terapiye ihtiyaç duyacağınız türden bir gece yani. 24 Ocak’ta buluşalım.

 

 

(Görsel: Sene 1938, çocuk oyuncu Shirley Temple, Walt Disney’e Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler için aldığı şakalı Oskar ödülünü takdim ediyor. )

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YBu Resim Gitmeli Mi?
Bu Resim Gitmeli Mi?

Sanatçı Hannah Black'in siyah bir çocuk cesedini tasvir eden sanat eserinin var oluşunu ve sergilenmesini eleştirdiği açık mektubundan hareketle: "onurlandırmak" ve "lafı ağzına tıkmak" arasındaki ince çizgi nerede durur?

KÜLTÜR

YMary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar
Mary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar

Cambridge Üniversitesi Klasikler Profesörü Mary Beard'ın konuşması: Kadınlar Antik Yunan'dan bugüne güçle nasıl ilişkilendi?

SANAT

YÖlüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann
Ölüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann

Renate Bertlmann, 1970’lerde bir çok çağdaşı gibi 1968’in devrimci atmosferi ve ikinci dalga feminizmin gücüyle kadın bedenini bir kutlama ve devrim aracı olarak yeniden kurgulayan eserler üretmiş.

SANAT

YGüncel Kızlar (1977)
Güncel Kızlar (1977)

Vintage sarısı, yalnızca çözülmüş meselelere, başarıyla alınmış haklara mı değer?

Bir de bunlar var

Et, Süt, Yumurta, Tecavüz ve Feminizm
Uzayda Duyulan Asansör Müziği ya da Kolay SSCB
Güzel Değil Ama Sempatik: Bir Kadının Stand-Up’çı Olarak Portresi

Pin It on Pinterest