Facebook Twitter Gmail Shares Claude Cahun 1894 – 1954 yılları arasında yaşamış bir Fransız sanatçı, yazar ve fotoğrafçı. Gerçek ismi Lucie Schwob, cinsiyeti belirsiz bir isim istediğinden (ve sanırım ünlü sanatçılarla dolu ailesinin gölgesinden çıkmak için) kendisine Claude Cahun ismini seçiyor.   İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa süre önce, 1937’de sevgilisi Suzanne Malherbe ile Fransa’yı terkedip bir […]

SANAT

Claude Cahun

Claude Cahun 1894 – 1954 yılları arasında yaşamış bir Fransız sanatçı, yazar ve fotoğrafçı. Gerçek ismi Lucie Schwob, cinsiyeti belirsiz bir isim istediğinden (ve sanırım ünlü sanatçılarla dolu ailesinin gölgesinden çıkmak için) kendisine Claude Cahun ismini seçiyor.

 

İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa süre önce, 1937’de sevgilisi Suzanne Malherbe ile Fransa’yı terkedip bir Britanya adası olan Jersey’e yerleşiyor. Naziler Jersey’i de işgal ettikten sonra direnişe katılıyorlar ve harıl harıl Nazi karşıtı bildiriler hazırlıyorlar. Hazırlamakla kalmıyorlar, Jersey’deki Alman askerlerinin partilerine katılıp bildirileri gizlice askerlerin ceplerine sokuşturuyor, sandalyelerine bırakıyorlar. Bilmiyorum böyle listelememden hoşlanır mıydı ama Claude’un lezbiyen, Marxist, Yahudi ve sürrealist olduğunu da belirteyim.

 

1944’te tutuklanıp idama mahkum ediliyorlar. Bir şekilde idamları infaz edilmiyor ama Cahun’un sağlığı hapse girdikten sonra pek düzelmiyor ve 1954’te ölüyor.

 

Claude Cahun’un bazı otoportreleri (yaşarken sadece biri yayınlanıyor):

 

Que me veux tu? (Ne istiyorsun?), 1928

 

 

1929

 

1929

 

1939

 

Üstündeki yazı: “EĞİTİMDEYİM, BENİ ÖPMEYİN”

 

1939

 

 

 

 

 

1917

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YSalacak’ta İki Kız
Salacak’ta İki Kız

"Bilinmeyen" fotoğrafçı kimdi? Bu fotoğraf kaç senesinde çekildi?

KÜLTÜR

YBunca Zaman Arkadaş Olabilir Miydik Yani?
Bunca Zaman Arkadaş Olabilir Miydik Yani?

Ryan Murphy'nin yeni dizisi "Feud: Bette and Joan" üzerine

Bir de bunlar var

“Tüm dünya fotoğraflandı” tezine baş kaldıran Çek avangart Bèla Kolářová
“Kırılganlık güçtür, filmin kahramanlarından bunu öğrendim”
Marilyn Monroe ve Edebiyat

Pin It on Pinterest