Spoiler: İstanbul 10. sırada

MEYDAN

Kadınlar İçin En Tehlikeli Mega Kentler

2050 itibariyle dünya nüfusunun %66’sı şehirlerde yaşayacak (bugünkü oran %54). 10 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan mega kentlerin sayısı son yirmi yılda üçe katlandı. Dev şehirlerin yaşayanlara sunduğu ek imkanlar olsa da, gerekli altyapı kurulmadığında ve kanunlar herkesin hizmetlere eşit erişimini garanti altına alamadığında, sorunlar da nüfusla birlikte artıyor.

 

İklim, gıda, mülki haklar gibi konularda araştırmalar yapan Thomson Reuters Vakfı, ilk kez metropolleri kadınlar açısından değerlendiren bir anket yapmış. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre dünyanın en büyük ilk 19 mega kenti içinde hangilerinin kadınlar için ne kadar güvenli olduğunu, hangilerinin kadınların cinsel taciz ve saldırıya uğrama riskini en aza indirmek, sağlık ve eğitim hizmetlerine ve ekonomik fırsatlara erişimini artırmak için daha çok şey yapması gerektiğini sorgulayan anket için, her bir ülkeden en az 15’er, toplam 380 uzmandan görüş almışlar. Genel sıralamaya göre, en düşükten en yüksek puana, yani en tehlikeliden en güvenliye ilk 19 mega kent şöyle:

 

1.Kahire, Mısır

2 ve 3. Kinşasa, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Karaçi, Pakistan

4. Delhi, Hindistan

5. Lima, Peru

6. Mexico City, Meksika

7. Dakka, Bangladeş

8. Lagos, Nijerya

9. Cakarta, Endonezya

10. İstanbul, Türkiye

11. Sao Paolo, Brezilya

12. Buenos Aires, Arjantin

13. New York, ABD

14. Manila, Filipinler

15. Şengay, Çin

16. Moskova, Rusya

17. Paris, Fransa

18. Tokyo, Japonya

19. Londra, İngiltere

 

Sıralama cinsel şiddete göre yapıldığında İstanbul 6. sıraya yükseliyor. Sağlık hizmetlerine erişimde 13, kadınlara zarar veren (kadın sünneti, erken veya zoraki evlilik ve kız bebeklerin öldürülmesi gibi) kültürel pratiklerde ve eğitime erişim, toprak ya da diğer mal sahipliği ve banka hesabı gibi bir finansal hizmete erişim alanında 8. sırada.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YGazze için 8 Mart’ta Küresel Grev Çağrısı: Gazzesiz Bir Feminist Mücadele Yok!
Gazze için 8 Mart’ta Küresel Grev Çağrısı: Gazzesiz Bir Feminist Mücadele Yok!

'8 Mart'ta bize katılın ve ataerkil ve sömürgeci sistemlerin tahtlarını sarsacak küresel bir grev için bizimle birlikte örgütlenin!'

MEYDAN

YTrans Onur Haftası (Pride) Komitesi: “Dönmeyiz, Buradayız, Bir Aradayız”
Trans Onur Haftası (Pride) Komitesi: “Dönmeyiz, Buradayız, Bir Aradayız”

Yıllardır süregelen düzene bir darbe niteliğindeki söylemlerimizle, “Dönmeyiz, Buradayız” diyerek 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde sokaklara çıkıyoruz.

MEYDAN

YYazarak Kuirleştirmek Atölyesi
Yazarak Kuirleştirmek Atölyesi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’nın desteğiyle hayata geçen Yazarak Kuirleştirmek adlı atölye ve konuşma programı Mayıs-Eylül ayları arasında çevrimiçi olarak devam edecek. 31 Mayıs’ta başlayan program kültür ve sanat nesnelerini, otoriter kurum ve bireylerce onlara dayatılan ayrımcı anlatılardan özgürleştirmeyi hedefliyor.

MEYDAN

YBir Garip 8 Mart
Bir Garip 8 Mart

Dün okunan basın açıklamasında da dendiği gibi evet yastayız, evet öfkeliyiz ama bu enkazı birlikte kaldıracağımıza inanan milyonlarca insanız da.

Bir de bunlar var

Tavşan Deliğinden İçeri
Kişisel Tarihim İçinden Türkiye Haysiyet Haritasının Bir Kesiti
2019 küresel ayaklanmaların yılı oldu. Eylemcilerin bilmenizi istediği bazı şeyler var

Pin It on Pinterest