Türkiye’nin birçok farklı şehrinde spor aktivizmi yapan lubunyaları bir araya getiren Queer Olympix, geçtiğimiz hafta sonu tüm baskı ve yasaklamalara rağmen gerçekleşti.

MEYDAN

Queer Olympix 2021 Yaşandı!

2017 yılından beri İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’nin birçok farklı şehrinde spor aktivizmi yapan lubunyaları bir araya getiren Queer Olympix, geçtiğimiz hafta sonu tüm baskı ve yasaklamalara rağmen gerçekleşti.

 

Türkiye’nin ilk kuir olimpiyatları olan Queer Olympix, 2015 yılında İstanbul’da kurulan LGBTİ+ futbol takımı Atletik Dildoa tarafından düzenleniyor. Queer Olympix’e bu yıl Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 100’den fazla kişi katıldı.

 

2017 ve 2018 yıllarında büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen Queer Olympix, 2019 yılında Kadıköy Kaymakamlığı tarafından ‘genel ahlaka ve genel sağlığa aykırı olduğu’ gerekçesiyle yasaklanmıştı. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) hukuki desteğiyle bu yasağa karşı açılan dava, 2020 yılında Queer Olympix’in lehine sonuçlanmıştı. Ancak aynı yıl, Covid-19 pandemisi sebebiyle, Queer Olympix online olarak gerçekleşmişti.

 

 

 

Yeniden Kalamış’ta!

 

Pandemiyle geçen yaklaşık iki yılın ardından bu yılki Queer Olympix buluşması, LGBTİ+ spor aktivistlerinin fiziksel olarak bir araya gelebilmesi açısından da önemli ve heyecan vericiydi. LGBTİ+ etkinliklerinin ve hatta lubunyalar olarak kamusal alanda yapacağımız herhangi bir sosyal aktivitenin yasak ve engellerle karşılaştığı son yıllarda, pandeminin de etkisiyle birbirinden iyice ayrı düşen lubunyaları buluşturacak bir etkinlik yapmak organizasyon ekibinin öncelikli amacıydı ve hazırlıklar bu önceliğe uygun şekilde gerçekleşti.

 

İstanbul’un farklı mekanlarına dağılan Queer Olympix etkinliği, 27-28-29 Ağustos tarihlerinde gerçekleşti. Lubunya spor aktivizminde bugün faal olan takımların yanı sıra önceki yıllarda sahalarda yer almış topluluklardan kişilerin de katıldığı etkinlikte sporda LGBTİ+’ların dünü, bugünü ve geleceği tartışıldı. Etkinliğe İstanbul’dan Atletik Dildoa, Olympik Khalkedon, Q-Bitches, Mersin’den Muamma, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kocaeli’den Lolitop katıldı. Bireysel katılımcıların oluşturduğu Olympix Karması da her yıl olduğu gibi karşılaşmalarda yerini aldı.

 

 

 

Atölyeler ve çemberlerde buluşan lubunyalar, Türkiye’deki LGBTİ+ spor aktivizmine dair paylaşımlarda bulundu. Kişisel deneyimlerini ve takımlarına dair bilgileri birbiriyle paylaştı; bu alandaki mevcut sorunları, engelleri tartışarak olası çözüm önerileri geliştirdi, önümüzdeki dönemde yapılabilecekleri belirledi. Sporun kimi zaman lubunyalar için farklı alanlardaki gündemleri seslendirmek için bir performans ve eylem alanı olduğu, kimi zamansa hetero-cis-normatif yapısı nedeniyle girmekte zorluk yaşadığımız ve girdiğimizde ayrımcı uygulamalar ve söylemlerle karşılaştığımız bir yer olarak başlı başına mücadele alanı olduğu konuşuldu. Rekabet ve hırstan uzak bir alan yaratma çabasının çok değerli olduğunda ortaklaşan katılımcılar, yine de daha düzenli antrenmanlar yaparak spor performansımızı geliştirme isteğimizin mutlaka olumsuz bir durum olmadığını dile getirdi.

 

Alanın geleceğine dair çok önemli tartışmaların yer bulduğu atölyelerin yanı sıra katılımcılar futbol, plaj voleybolu, yakar top ve uzun atlama branşlarında karşılaştı. Kazanmanın değil bir arada olmanın temel motivasyon olduğu etkinlikte herkes, olduğu gibi ve dilediğince spor alanlarında yer almanın tadını çıkardı. Norm-dışı puanlama kriterleriyle belirlenen ödüllerin takımlara ve kişilere verildiği ödül töreni ve kapanış partisiyle Queer Olympix 2021 sona erdi.

 

 

 

Önümüzdeki yıllarda tüm şehre yayıldığımız, çok daha coşkulu ve kalabalık etkinliklerde buluşmak; spor sahalarında ve hayatın her alanında yasaklanmadan ve sansürlenmeden var olmak dileğiyle!

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar: Tulya Çavuşoğlu
Görsel Tasarım: @designer.dalgakiran
YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YBoğaziçi “Kayyuma Nakka” Diyor
Boğaziçi “Kayyuma Nakka” Diyor

Üniversiteler kayyumların değildir, onlar gidecek ve bizler kalacağız. LGBTİ+’lar da bu mücadelenin en görünür öznelerinden biri olarak var oldular ve var olacaklar.

MEYDAN

YLezbidüş ile Röportaj: “Düşlerden Tarih Yazmak”
Lezbidüş ile Röportaj: “Düşlerden Tarih Yazmak”

Hayal kurmak eylemini hayal edemeyeceğimiz bir şeyi hayal etmek diye mi anlıyoruz acaba? Peki sizce hayal kurmak nedir?

MEYDAN

YDEMOS ile Pandemiye Toplumsal Cinsiyet Lensinden Baktık: Tedbirler, Hak İhlalleri ve Dayanışma
DEMOS ile Pandemiye Toplumsal Cinsiyet Lensinden Baktık: Tedbirler, Hak İhlalleri ve Dayanışma

DEMOS Araştırma Merkezi'nden Güley Bor, Güneş Daşlı ve Nisan Alıcı ile salgın ve savaş gibi kriz dönemlerinde toplumsal cinsiyet lensinin bize neler kazandırdığını konuştuk.

KÜLTÜR

YBursa’da Zaman
Bursa’da Zaman

Salgını sürdürülebilir bir izolasyon hâlinde geçirebilmek uğruna kırılgan ve güvencesiz yaşamlarımızı, kiralık evlerimizi bırakıp aile evlerine döndük.

Bir de bunlar var

Çöp: Göçmenler için Su Şişeleri Bir Ölüm Kalım Meselesidir
Diren Gezi’den Gezi’yi Savunuyoruz’a Bir Toplumsal Hareketin Sosyolojik ve Mimari Dem’i
Sare Davutoğlu, Feministler ve Uzlaşının Sınırları

Pin It on Pinterest