Fotoğrafçı Stephanie Sinclair'in "Çocuk Gelinler" serisi

MEYDAN

SANAT

“Bu Adamı Tanımıyorum, Ne Hissedeyim?”

Stephanie Sinclair, 2003 yılından beri dünyanın çeşitli yerlerinde çocuk gelinleri fotoğraflıyor.

 

Fotoğrafların çoğu geçen sene National Geographic’te yayınlanmış, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun Too Young To Wed kampanyası için kullanılıyor.

 

Çocuk evliliğinin dünyada her yıl milyonlarca çocuğu etkilediği ve tek bir toplum ya da dine özgü olmadığı belirtilen kampanyanın fotoğraflarını Sinclair Afganistan, Etiyopya, Nepal, Hindistan ve Yemen’de çekmiş.

 

Bu fotoğrafları nasıl çekebildiği sorusunu şöyle yanıtlıyor Sinclair: “En bariz engel anne-babaların ve ailelerin yaptıklarının çocuklarına zarar verebilir olduğunu içten içe bilmeleri. Ama bu zararlı geleneği devam ettiriyorlar çünkü toplumdan baskı hissedebiliyorlar, evlenmeyen çocuklarının güvenliğinden veya durumundan endişe ediyorlar, ya da sadece diğer çocuklarına bakabilmek için çaresizlikten yapıyorlar. Neyse ki bu projedeki hemen her fotoğraf bu toplumlarda yaşayan kişilerin yardımıyla çekildi. Çocuk evliliğini ortadan kaldırmak için güç kazanmak amacıyla bu konunun destek görmesini istiyorlardı. Bu insanlar bana erişim sağladılar, onlarsız bu hikayeleri anlatmak mümkün olmazdı.”

 

Evlenmek üzere olan Ghulam Haider (11) ve Faiz Muhammed’in (40) portresi. Gur şehrinin (Afganistan) bir köyünde. O gün nasıl hissettiği sorulduğunda Ghulam şaşırarak şöyle diyor: “Bu adamı tanımıyorum, ne hissedeyim?”

 

Addisu Abebe (23) ve gelini Destaye Amare (11). Gondar şehrinin dışında bir köyde geleneksel Etiyopya Ortodoks düğünü ile evlenmişler. Abebe rahip olduğundan bir bakire ile evlenmesi zorunluymuş.

 

Majed ile evliliğinin ilk günleri için Tahani (pembe elbiseli) “Onu ne zaman görsem saklanırdım. Onu görmekten nefret ediyordum” diyor. Evlendiklerinde Majed 25, Tahani 6 yaşındaymış. Fotoğraftaki diğer kız Ghada, o da çocuk gelin.

 

Sunil’in anne-babası kızlarını 11 yaşındayken evlendirmeye çalışınca, Sunil onları polise şikayet etmekle tehdit etmiş. Anne-baba sonuçta vazgeçince Sunil (fotoğrafta 13 yaşında) okuluna devam etmiş. Annesi şimdi “okumak ona avantaj kazandıracak” diyor. (Racastan – Hindistan)

 

Kendisine karşı gelen 15 yaşındaki karısını defalarca bıçaklayan bir adamı tutuklayan Kandahar’lı polis Malalai Kakar. Adama ne olacak diye sorulunca Kakar’ın cevabı: “Hiçbir şey. Erkekler burada kral”. Kakar daha sonra Taliban tarafından öldürüldü.

 

16 yaşındaki Surita düğün günü evinden alınırken feryatlarla itiraz ediyor. Nepal’in bu küçük köyünde erken evlilikler normalmiş.

 

14 yaşındaki anne Asia, evinde yeni doğmuş bebeğini yıkarken. Yanında iki yaşındaki diğer çocuğu. Asia bu fotoğraf çekilirken doğumdan ötürü hala kanamalı ve hasta. (Hacca – Yemen)

 

Yemenli Nujood Ali, şiddet gördüğü yaşlı kocasından kaçıp bir taksiyle Adliye binasına gittiğinde 10 yaşındaymış. Boşanıp ailesinin yanına geri dönmüş, şu an okuluna devam ediyor.

 

Maya (8) ve Kishore (13) yeni evlerinde düğün sonrası poz verirken. (Racastan – Hindistan)

 

Said Mohammed (55) and Roshan Kasem’in (8) nişanından bir fotoğraf. (Gur – Afganistan) Gelinin babası Abdul Kasem (60) kızını küçük yaşta evlendirmekten mutsuz olduğunu ama yoksulluğundan bir seçeneği olmadığını söylüyor. Afganistan’da evlilik yaşı yasal olarak 16 ama kızların yaklaşık %57’sinin 16’dan önce evlendiği tahmin ediliyor.

 

Stephanie Sinclair’in seriden diğer fotoğrafları için burayaSitesinde ayrıca Amerika’da çokeşlilik ve diğer pek çok konuda müthiş fotoğrafları var.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YSalacak’ta İki Kız
Salacak’ta İki Kız

"Bilinmeyen" fotoğrafçı kimdi? Bu fotoğraf kaç senesinde çekildi?

KÜLTÜR

YBunca Zaman Arkadaş Olabilir Miydik Yani?
Bunca Zaman Arkadaş Olabilir Miydik Yani?

Ryan Murphy'nin yeni dizisi "Feud: Bette and Joan" üzerine

Bir de bunlar var

Dile Gelmez “Bu Cehennem” Bizim
Linç Değil İfşa
Terfler, trans kadınlar ve feminizm

Pin It on Pinterest