Meraklılarına küçük bir broşür.

KÜLTÜR

2017 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası: Ne Var Ne Yok?

Kadın futbolu, uzun bir aradan sonra bir başka önemli turnuva vesilesiyle yeniden 5Harfliler’in gündeminde! Bu sıcak yaz gününde kimseyi çok yormadan meraklılarına küçük bir broşür hazırlamak istedim.

 

 

2017 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası (WEURO 2017) başladı ve takımlar bu günlerde gruplardaki son maçlarına çıkıyorlar. 29-30 Temmuz’da çeyrek finalleri, 3 Ağustos’ta yarı finalleri, 6 Ağustos’ta da final maçını izleyeceğiz.

 

Hollanda’da düzenlenen turnuvaya 16 takım katılıyor. Gruplarda ilk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek, üç takım arasında eşitlik olması durumunda üçlü averaja bakılacak.

 


(Hollanda armasındaki aslanın yeleleri, kadın milli futbol takımının lakabı olan Dişi Aslanlar’ı -Orange Lionesses- yansıtacak biçimde kaldırılmış. Cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik gerçekleştirildiği belirtilen bu değişiklik, Nike’ın tanıtım videosunda böylre gösterilmiş.)

 

Maçları Eurosport’tan izleyebilirsiniz. Bu mümkün değilse, maçların önemi arttıkça bulunması kolaylaşan canlı yayın linklerini Twitter’da ve Youtube’da arayabilirsiniz. O da olmazsa son çare olarak UEFA’nın internet sitesinden ve @UEFAWomensEURO Twitter hesabından maçları anbean takip edebilirsiniz.

 

Gruplar şöyle:

 

A Grubu: Hollanda, Norveç, Danimarka, Belçika
B Grubu: Almanya, İsveç, İtalya, Rusya
C Grubu: Fransa, İzlanda, Avusturya, İsviçre
D Grubu: İngiltere, İskoçya, İspanya, Portekiz

 

A Grubu’nda tüm maçlar oynandı ve Hollanda ve Danimarka çeyrek finale çıkarken eski şampiyonlardan Norveç puansız şekilde, Belçika ise grup üçüncüsü olarak turnuvaya veda etti. Son maçların oynanmadığı diğer gruplarda İtalya ve İzlanda’nın WEURO 2017 yolculuklarının sona erdiği kesinleşti. Sürpriz yapabilir gözüyle bakılan İskoçya’nın gruptan çıkması matematiksel olarak hala mümkün ama bu kez gerçekten bir sürpriz yapıp İspanya’yı farklı yenmeleri ve İngiltere’nin de Portekiz’e karşı farklı bir galibiyet alması gerekiyor. Tarihlerindeki ilk WEURO deneyimlerinin ilk maçında İngiltere’ye 6-0 yenilmeleri morallerini görünür şekilde bozsa da heyecan verici oyunlarını ve 19 yaşındaki Chelseali oyuncu Erin Cuthbert’in bundan sonra katılacağı uluslararası turnuvalarda takip edilmesi gerektiğini bir kenara not ettik.

 


(Icelandair’in İzlanda Kadın Milli Futbol Takımı için hazırladığı destek videosu.)

 

Turnuvanın favorisi tabii ki kadın futbolunu başlangıcından bu yana domine eden takımlardan ve son 6 WEURO’nun şampiyonu olan Almanya. 2016 Rio Olimpiyatları’nda ABD’yi çeyrek finalde sürpriz biçimde turnuva dışında bıraksa da finalde Almanya’yı geçemeyen İsveç ise bir diğer favori olarak gösteriliyor. Aynı gruba düşen iki takımın grup maçından golsüz beraberlik sonucu çıkması, bizi bekleyen kıyasıya mücadelenin işaretçisi olarak yorumlanabilir. Takip edebildiğim kadarıyla bu iki takım dışında bir favori söylemem gerekirse İngiltere derim. Sağlam fizikleri, güven veren defansları, çok iyi değerlendirdikleri gol şansları ve izlemekten büyük zevk aldığım Nobbs ve Kirby ile (kalpli göz) turnuvada en uzun yolculuklardan biri onların olacak gibi görünüyor.

 

 

Turnuvayla ya da genel olarak kadın futboluyla ilgili görüşlerinizi aşağıya bekleriz. Herkese iyi seyirler!

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YQueer Olympix 2021 Yaşandı!
Queer Olympix 2021 Yaşandı!

Türkiye’nin birçok farklı şehrinde spor aktivizmi yapan lubunyaları bir araya getiren Queer Olympix, geçtiğimiz hafta sonu tüm baskı ve yasaklamalara rağmen gerçekleşti.

MEYDAN

YBoğaziçi “Kayyuma Nakka” Diyor
Boğaziçi “Kayyuma Nakka” Diyor

Üniversiteler kayyumların değildir, onlar gidecek ve bizler kalacağız. LGBTİ+’lar da bu mücadelenin en görünür öznelerinden biri olarak var oldular ve var olacaklar.

MEYDAN

YLezbidüş ile Röportaj: “Düşlerden Tarih Yazmak”
Lezbidüş ile Röportaj: “Düşlerden Tarih Yazmak”

Hayal kurmak eylemini hayal edemeyeceğimiz bir şeyi hayal etmek diye mi anlıyoruz acaba? Peki sizce hayal kurmak nedir?

MEYDAN

YDEMOS ile Pandemiye Toplumsal Cinsiyet Lensinden Baktık: Tedbirler, Hak İhlalleri ve Dayanışma
DEMOS ile Pandemiye Toplumsal Cinsiyet Lensinden Baktık: Tedbirler, Hak İhlalleri ve Dayanışma

DEMOS Araştırma Merkezi'nden Güley Bor, Güneş Daşlı ve Nisan Alıcı ile salgın ve savaş gibi kriz dönemlerinde toplumsal cinsiyet lensinin bize neler kazandırdığını konuştuk.

Bir de bunlar var

Kötü Feministin Manifestosu
1830’larda Kadınların Kalbi
Kutsal Mekanda Kadınlar 1: Karabaş Mustafa Ağa Cami ve Mescid-i Haram

Pin It on Pinterest