Geçtiğimiz Pazar günü, 28 Haziran’da, San Francisco’da onur yürüyüşü ve geçidinin 45.’si yapıldı. Aslında kutlamaların her türlüsü haftasonuna yayılarak tüm şehrin gündemini belirledi. Bu seneki festivalin teması: “İstisnasız Eşitlik” olarak duyurulmuştu. Şehrin ana caddelerinden biri boyunca düzenlenen geçit sabah 10:30’dan, akşamüstü 4:00’e kadar devam etti. 5Harfliler olarak biz de izleyiciler arasındaki yerimizi aldık!
Pazar günkü yürüyüşün, öncekilerden farklı bir anlamı da vardı. 26 Haziran 2015 itibariyle ABD çapında hemcinsler arası evliliğin yasallaşması da kutlandı.
Geçide, Silikon Vadisi’nin hemen tüm büyük kurumları da katıldı ve galiba kimse Apple kadar gayretli değildi. 8000 kadar Apple çalışanının geçit alanından dakikalarca geçtiği yazıldı basında. Google, Yahoo, Instagram, gibi “dev”lerin yanında, ABD çapında ünlü diğer başka şirketler, üniversiteler, sivil toplum, devlet kurumları ve dünyanın pek çok yerinden 250’ye yakın grup geçitte yer aldı. Netflix ile beraber Orange is the New Black dizisi oyuncuları da (Gloria ve Taystee) herkese el salladı (bu çok önemli). Geçide katılan, izleyen kişi sayısının 2 milyon olduğu tahmin ediliyor. San Francisco’nun nüfusu ise 850.000 kadar.
San Francisco, LGBTİ hareketinin en önemli merkezlerinden biri . Onur yürüyüşleri 1970’den beri, giderek artan bir katılımla kutlanıyor. Tüm festivali düzenleyen bir sivil toplum kuruluşu etkinliklerin amacını, dünyayı bilinçlendirmek, kültürlerini kutlamak, geçmişlerini anmak ve insanları özgürleştirmek olarak özetliyor. Şimdi tüm dünyada kullanılan gökkuşağı renkli bayrağın ilk kullanıldığı yer de San Francisco. 1978’deki yürüyüş için tasarlanmış ilk defa bayrak.
Fotoğraflar: Yaman Özakın (gulyamani.tumblr.com)

Katılımın büyüklüğü yüzünden polisin takviye edildiği söylendi. Burada da bir polis destan yazarken.

Pentagon kirli çamaşırlarını Wikileaks’e sızdıran ve ordudan atıldıktan sonra cinsiyet değiştiren Chelsea Manning’in hapisten çıkarılmasını isteyen bir grup. Julien Assange ve Edward Snowden’e dair de pankartlar taşıyorlardı.

Olimpiyatlarda her izleyenin “bu nasıl bir spor yahu” dediği curling’in bile San Francisco temsilcileri vardı geçitte.

Son dönemlerde Afrika kökenli Amerikalıların uğradığı polis şiddetine karşı oluşan “siyahlar da vardır” hareketi, “siyah translar da vardır” desteğiyle geçitte.