Ayrımcılığın üniversite kampüslerindeki yansımaları...

YAZI

Hindistan’da Neler Oluyor?

Delhi’deki tecavüz vakası uluslararası basının gözünde önemini büyük ölçüde yitirdi ancak olanlar hala Hintli feministlerin gündeminde. Bir-iki hafta önce Hindistan’ın Kolkata şehrindeydim ve feministlerin karşılaştığı anlamlı bir diyalog yaratma güçlüğünü yakından gözleme şansım oldu. Olayın rüzgarından faydalanmak isteyen gazeteler her gün bir diğerinden korkunç taciz yahut tecavüz vakalarını haber yaparken bir yandan da “akşamın o saatinde sokakta” bulunan kurbanı “tabii ki suçlayamayan ama daha dikkatli olabileceğini” belirten yazılara yer veriyor.

 

Ama hiç olmazsa üniversite kampüslerinde başınızı nereye çevirseniz kadına yönelik şiddeti protesto eden afişler görüyorsunuz. Kadınlara karşı ayrımcılığın aldığı beklenmedik ve gözle görünmez şekilleri inceleyen araştırma grupları da oluşturulmuş: Sözgelimi haftasonları kampüslerde tuvaletler kilitlendiği için okullar pratikte bir tek (bir duvarın arkasında hemencecik işini görmesinde bir sakınca görülmeyen) erkeklere açık oluyor. Yahut sigara içen erkeklere kimse karışmazken, kadınlar potansiyel anne olmaları üzerinden sosyal baskıya maruz bırakılmaya çalışılıyor.

 

Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin eksikliği de ortada. Evlilik içi tecavüz hala suç sayılmazken, bir kadının kocasını aldatması yasal olarak suç kabul ediliyor. Peki bilin bakalım bir erkeğin karısını aldatması suç olarak görülüyor mu? Bu bağlamda anlamlı değişiklikler oluşturmak için yasal bir komite de oluşturulmuş ama gerekli değişiklikler hayata geçirilecek mi, yasalar değişse bile toplumun iliğine kemiğine işlemiş kadın düşmanı tutumlar ne zaman değişecek, bunları zaman gösterecek.

 

Aşağıda benim kampüslerde çektiğim fotoğrafların bir kısmını görebilirsiniz. Esasında bu tür afişler çok daha yaygınlar ama niyeyse üniversiteler fotoğraf çekilmesine izin vermiyor. Ben de gizlice ancak bunları çekebildim:

 

CIMG1127CIMG0942CIMG1048

 

Birinci resim tecavüz karşıtı bir diyalog başlatmak için bir davet, ikincisinde bir afiş “Kadınlar tecavüz değil saygıyı hak ediyor” diyor, üçüncüsünde ise “Toplumsal cinsiyet duyarlılığı geliştirmek için hemen bir program başlatın” yazıyor.

 

Şuradan da Hindistan’da cinsel saldırı suçlarıyla ilgili yasal düzenlemelere dair kimi önerilere bakabilirsiniz.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YDavid Foster Wallace (ve başka şeyler) – I
David Foster Wallace (ve başka şeyler) – I

David Foster Wallace takıntısı ve The Decemberists klibi

SANAT

YKitap Kulübü “Cool in California” Edisyonu
Kitap Kulübü “Cool in California” Edisyonu

Kulübümüz bu hafta Kaliforniya'da cool'luk peşinde

ECİNNİLİK

YÇantamı Taktım Koluma
Çantamı Taktım Koluma

Feride'nin Büyük Çanta Komplosu Teorisi!

KÜLTÜR

Y15 Yaşına Bastığım Sene
15 Yaşına Bastığım Sene

Lionel Shriver The Telegraph gazetesine dişlek ve çirkin bir ergen olmanın kendisi için ne anlama geldiğini yazmış.

Bir de bunlar var

Aradığınız Acil Yardım Hattına Şu Anda Ulaşılamıyor
Bazılarımızın Babası Memelidir. O, Bunu İspatlayabilir…
Sylvia Plath’in Ölümünün 50. Yılı Üzerine…

Pin It on Pinterest