1973'ün Temmuz sonları, yani 40 sene önce tam bu aralar Detroit'in dış semtlerinden birinde sokakta yürürken çekilmiş bir fotoğraf...

TARİH

SANAT

Detroit’ten 40 yıllık Gülücükler

Treyvon Martin cinayetinin cinayet olmadığına karar verilen Zimmerman davasının bitmesinin ardından, ABD’de en son bırakıldığı noktadan devam eden ırkçılık tartışmalarının üzerine unutulduğu yerden çıkmış bu fotoğraf.

 

Detroit’in yerel gazetesi Macomb Daily’nin fotoğrafçısı Joseph Crachiola 1973’ün Temmuz sonları, yani 40 sene önce tam bu aralar Detroit’in dış semtlerinden birinde sokakta yürürken çekmiş. Hikayelerde kullanılacak iyi fotoğraflar arıyormuş – “kendi başlarına da bir şeyler anlatabilecek küçük hayat kesitleri.”

 

O gün bulduğu hayat parçacığı da bu fotoğraf olmuş. 40 sene öncesinin ABD’sinde zor bulunacak, ama Crachiola’nın karşısında kendiliğinden oluşmuş bir görüntü.

 

Şimdi New Orleans’da yaşayan Crachiola çektiği fotoğrafı geçen hafta hatırlayıp Facebook sayfasına koymuş. Sayfaya bakarsanız tıklanma ve layk rekorlarıyla adamı şaşırttığını, üzerine bir yığın haber çıktığını, insanların yoğun bir poster talebi içine girdiklerini görebilirsiniz. Şöyle diyor ilk post’unda:

 

Görünüşte önemsiz bir andı. Bir ara sokakta yürürken oyun oynayan birkaç çocuk gördüm. Beni gördüler ve ‘fotoğrafımızı çeksene!’ dediler. Pozları tamamen spontandı, birkaç kare çektim ve yoluma devam ettim. Fotoğraf gazetenin içerisinde bir yerlerde yayınlandı ve sonra unutuldu gitti, ama benim için hala en anlamlı fotoğraflarımdan biridir. Merak ediyorum. Masumiyet ne zaman kayboluyor? Hangi noktada birbirimize güvenmemeye başlıyoruz? Birbirimizi cinsiyete ya da ırka göre yargılamaya ne zaman başlıyoruz? Bu çocuklara ne olduğunu hep merak etmişimdir. Hala arkadaşlar mı merak ediyorum. Bu ülkedeki mevcut durumun ışığında onlardan öğrenebileceklerimiz yok mudur diye merak etmeden duramıyorum.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YOrhan Pamuk’u Bezdirmişsiniz
Orhan Pamuk’u Bezdirmişsiniz

Orhan Pamuk, sırf yurtdışında başarılı diye eleştirilmekten (hâlâ) şikayetçi: “Romanın başarısını kendisine karşı bir silah olarak kullanıyorlar.”

KÜLTÜR

YKazuo Ishiguro ile Röportaj: Kurgu Sanatı
Kazuo Ishiguro ile Röportaj: Kurgu Sanatı

Edebiyat nobelinin yeni sahibi Kazuo İshiguro ile hayat hikayesi, ilham kaynakları, çalışma rutini üzerine yapılmış en kapsamlı röportajlardan biri.

ENGLISH

YIn Turkey, female patients bear brunt of misdiagnoses
In Turkey, female patients bear brunt of misdiagnoses

The common request shared by every woman I spoke to for this article was that they would be properly listened to.

Bir de bunlar var

Sanki Yedim Cami – Fatih
19. Yüzyıldan Günümüze Delilik: Fatih Artvinli ile söyleşi – 3. Bölüm
Ah Vehbi, Ah Ah Kâzım

Pin It on Pinterest