Walt Disney'den 1938 tarihli şamar.

TARİH

Ben Demedim, Miki Dedi

Aşağıdaki 1938 tarihli mektup, Walt Disney şirketinin kendilerine illüstratörlük için başvuran bir kadına verdiği cevap. Cüceli müceli, sevimli mektup kağıdına, avurtları gizli umutlarla şişmiş sincapların gülüşüne filan aldanmamak lazım, içeriği bomba:

 

 

7 Haziran 1938

 

Bayan Mary V. Ford

Searcy, Arkansas

 

Sayın Bayan Ford:

 

Yakın tarihte göndermiş olduğunuz mektubunuz Çinileme ve Boyama Departmanımıza ulaşmıştır. 

 

Filmlerin yayına hazırlanmasına bağlı yaratıcı çalışmaların hepsini genç erkeklerin yapması sebebiyle kadınlar bu işi yapmamaktadırlar. Bu nedenle kızlar eğitim kurslarımız için değerlendirilmemektedir.

 

Kadınlara açık olan tek iş alanı, karakterlerin Hint mürekkebi ile şeffaf selüloz sayfalarına  kopyalanması ve direktiflere bağlı olarak çizgilerin içinin doldurulması işidir.

 

Çinileme ve Boyama alanındaki pozisyonlara başvurmak için örnek çini ve suluboya çalışmalarıyla stüdyoya bizzat gelmeniz gerekmektedir. Fakat elimizde olan açık pozisyonlarla başvuran kızların sayısı karşılaştırıldığında ve yukarda belirtilen sebeplerin hepsi göz önüne alındığı takdirde Hollywood’a gelmeniz önerilmemektedir.

 

Saygılarımızla,

 

Walt Disney Yapımları adına,

 

Mary E. Cleave

 

 

Vay babam. Mektupta dedikleri şeyler o kadar abuk sabuk ki “Bu ne demek ya, yanlış mı çevirdim ben bunu?” diye geri gittiğim yerler oldu. (Mesela “Bu işi erkekler yaptığı için kadınlar yapmamaktadır” dedikleri hareketli bölüm… İnsanın “E hep onlar da yapmasınlar kardeşim o zaman” diyeceği geliyor) Tabii o tarihlerde pek az kimsenin bildiği bir başka durum da Disney’in mektupta bahsedilen kopyalama/çizgi doldurma işini insanüstü çalışma saatleri ve gülünç ücretlerle neredeyse köle olarak çalıştırdığı binlerce kadına yaptırdığı. Özellikle Fantasia gibi renklerinde cömert, insanın içini pastel heyecanlarla dolduran devasa yapımlarda çizgifilm karakterlerini milyonlarca selüloz sayfasına kopyalamak inanılmaz masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için, bu onurlu görevi “kızlara” layık görmüşler.

 

Sağolsunlar. 1941’de yüksek pozisyonlu erkek illüstratörüne haftada 300 dolar, kopyalama departmanındaki kadın kölesine 18 dolar layık gören aynı Disney, geçtiğimiz sene itibarıyla özünde bayağı feminist sayılabilecek, içinde kurtarıcı prensin filan olmadığı ilk yüksek bütçeli Amerikan animasyonu olan Brave filmini yaptı. Zamanlar değişiyor. Bu vesileyle benim şahsen çocukken bayıldığım Küçük Denizkızı Ariel filmindeki sapık yengeç ve neşeli bir şarkıyla “Sana bakıyor / Demek o da istiyor / O zaman öpsene kızı” diye neredeyse tecavüze ikna ettiği Prens Eric’i hatırlayalım mı?

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YBu Resim Gitmeli Mi?
Bu Resim Gitmeli Mi?

Sanatçı Hannah Black'in siyah bir çocuk cesedini tasvir eden sanat eserinin var oluşunu ve sergilenmesini eleştirdiği açık mektubundan hareketle: "onurlandırmak" ve "lafı ağzına tıkmak" arasındaki ince çizgi nerede durur?

KÜLTÜR

YMary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar
Mary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar

Cambridge Üniversitesi Klasikler Profesörü Mary Beard'ın konuşması: Kadınlar Antik Yunan'dan bugüne güçle nasıl ilişkilendi?

SANAT

YÖlüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann
Ölüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann

Renate Bertlmann, 1970’lerde bir çok çağdaşı gibi 1968’in devrimci atmosferi ve ikinci dalga feminizmin gücüyle kadın bedenini bir kutlama ve devrim aracı olarak yeniden kurgulayan eserler üretmiş.

SANAT

YGüncel Kızlar (1977)
Güncel Kızlar (1977)

Vintage sarısı, yalnızca çözülmüş meselelere, başarıyla alınmış haklara mı değer?

Bir de bunlar var

Baharat Yolu İstanbul’dan Başladı
Mimar Sinan’ın Dehası, Rönesans Etkileri ve Mimari Kültür Üzerine Gülru Necipoğlu’yla Söyleşi
“Eşit Olmayanların Evliliği”

Pin It on Pinterest