Peki ya 1977 tarihli Bilim ve Teknik dergisinde "EVRENSEL SİBERNETİK" diye başlık olması? Peki ya o?

KÜLTÜR

Toygar’la Sibernetik

Peki ya 1977 tarihli Bilim ve Teknik dergisinde “EVRENSEL SİBERNETİK” diye başlık olması? Peki ya o? Yazarı Dr. Toygar Akman. Yazının girişinde sibernetik nedir, ne değildir üzerine yoğunlaşılmış. Sonra ‘ver coşkuyu’ demiş kendi kendine; milli tarih kitaplarından bildiğimiz “Türk Çocuğu Kasidesi” benzeri bir paragraf ortaya çıkmış. Adamın kendisinden 30 sene rötarla haberim oldu, şu an çok yazıklanıyorum. (Nerde dünya dışı varlıklarla iletişim kurmak konusunda hevesli bir kitap var, işte orda çok güzel bir insan var bence.)

 

 

Gelelim yazının ikinci sayfasına- Noktasına virgülüne dokunmadan koyuvereloy:

 

(…)
Elektriğin keşfi ve radyo dalgalarından yararlanma aşamasına gelinince, aynı konu bu kez, uzaya, radyo ve elektrik dalgaları gönderme şeklinde ele alınmıştı. Dünya Dışı Varlıklar bu dalgaları alınca, Dünyamıza “Cevap Dalgaları” göndereceklerdir, diye düşünülmüştü. Bu konuda, 1924 yılı Ağustos ayında, heyecanlı günler de yaşanmıştı. Olay, şu idi:

 

Telsiz Telgrafın mucidi ve Radyo’nun geliştirilmesinde en büyük keşiflerde bulunan ünlü İtalyan fizikçisi Guglielmo Marconi, 1924 yılı Ağustos ayında, Elektra adlı gemisi ile Adriyatik denizinde dolaşıyordu. Gemisini bir laboratuvar halinde donatmış olan bilgin, Elektra’nın direğine kocaman bir anten yerleştirmişti. 23 Ağustos 1924 tarihinde, gece yarısı, gemi personeli, Marconi’nin bağırması üzerine uyanmışlardı. Marconi, heyecanla,

 

– Dinleyin!.. Uzay’daki başka varlıklardan işaretler geliyor!.. Ben, ilk işaretlerimi 1901 yılında uzaya yollamıştım. O tarihten beri de uzaydan gelen bütün dalgaları dinliyordum. Şimdi duyduğunuz işaretler, diğerlerine benzemeyen işaretlerdir. Uzay varlıkları, cevap veriyorlar!

 

diye sesleniyor ve masanın üzerindeki alıcıdan gelen sesleri, çevresindekilere anlatmaya çalışıyordu. Çevresindekiler, ünlü bilginin aklını oynatmış olabileceği kanısına varmışlardı. Marconi, uyarılara aldırmaksızın, bu durumu, tüm bilim evrenine bildirmekten geri duramamıştı. Ne yazık ki, kamu oyu da aynı kanı içinde idi. Marconi, bu dalga ve işaretlerin, nasıl ve nereden geldiğini saptayıp çevresine inandıramadan 1937’de ölmüştü. Aynı işaretleri ise, bir başka mucit, Amerikalı elektronikçi Francis Yenkins de almıştı. Marconi gibi Yenkins de, bu sinyallerin, uzaydaki başka varlıklar tarafından gönderildiğini ileri sürünce aynı durumla karşılaşmış ve çevresindekilerin alay konusu olmuştu.
(…)

 

 

Siz de virgül ve büyük harf kullanımından bazı bir takım duygulara kapıldınız mı acaba? (Radyonun yerine Radyo’nun yazılmış olması, teknolojik aygıtlara basit birer nesne muamelesi çekemeyen, icatlara bambaşka anlamlar yüklemiş birine işaret ediyor gibime geldi bir an, adeta.)

 

 

Kitaplarını bulup da okumayan terbiyesiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YMandalina Yer Miydik?
Mandalina Yer Miydik?

Eloğlu neşeli playlist yapmış.

KÜLTÜR

YSokaklar Sakin
Sokaklar Sakin

Handiyse çeyrek asırlık sosyal medyanın tozunu alabilir miyiz? Alırız be.

Bir de bunlar var

Savaş, Göç ve Bir Karşılaşma Alanı Olarak Müzik
Plajlarda Maskeli Kadın Modası
Kadınlara Nasıl Konuşacaklarını Söylemeyi Kesin

Pin It on Pinterest