Japon fotoğrafçı Şomei Tomatsu'nun Nagazaki'de çektiği iki fotoğraf.

SANAT

Nagazaki’den Kalanlar

Fotoğraftaki nesnenin ne olduğunu görür görmez anlayabildiniz mi acaba?

 

Bir şişe, bira şişesi.

 

Japon fotoğrafçı Şomei Tomatsu tarafından 1961’de, Nagazaki’de bir müzede çekilmiş. Atom bombası faciasının ardından şehirden toplanan eşyalar arasında yer alıyormuş. Bombanın yaydığı ısı, şişeyi bu hale getirmiş. Tomatsu’nun fotoğrafı için seçtiği isim de yorumsuz, basit: Erimiş Şişe (Melted Bottle).

 

Tomatsu’nun 3o’lu yaşlarının başında, Nagazaki’den geriye kalanları bir seri halinde çektiği fotoğraflarının, ama özellikle bu Erimiş Şişe fotoğrafının önemli bir yeri var kariyerinde. Seride yüzleri yanmış insanlar da var, aşağıda gördüğünüz kol saati fotoğrafı da. Saat 11.02’de durmuş bu kol saati, 9 Ağustos 1945’te, Nagazaki’ye bombanın düştüğü zamanı gösteriyor.

 

Şomei Tomatsu çok ilginç birisi. Bu seriden sonra adını Sakız ve Çikolata (Chewing Gum and Chocolate) koyduğu ve ABD’li askerlerin ülkedeki üslere yerleşip, sosyal hayata karışmalarını, tüm Japonya’da hızla değişen değerleri konu edindiği bir serisi var. Serinin adı Sakız ve Çikolata çünkü, kendi deyişiyle, 1945’te açlık çeken kentlerde, ABD’li askerlerin halka dağıttığı “gıda”lar bunlar.

 

Fotoğrafları isli, puslu hep. Hüzünlüler. 1930 doğumlu Tomatsu’nun, çocukluktan çıktığı yıllar savaşa denk gelmiş. 15 yaşında atom bombaları düşmüş. Ardından yokluklar görmüş. Hüzünlü olmaktan başka türlüsü mümkün müydü, değildi herhalde?

 

Atom bombalarının ardından Hiroşima ve Nagazaki kentlerinin nasıl yerle bir olduğuna dair çok sayıda fotoğraf yayınlandı şimdiye dek. Bu görüntüler asla kıyas götürmez, ama yine de Tomatsu’nun çektiği fotoğrafların temsil gücü çok çarpıcı değil mi? Yığınla da soru bırakıyorlar arkalarında, ama iki soru var benim aklımda şimdi: İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hep beraber kahırdan ölmesi gerekiyor muydu insanlığın? Nasıl devam edebildiğimize siz de çok şaşıyor musunuz bazen?

 

TPT0273D

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

TARİH

YKarpuz Kabuğundan Taç
Karpuz Kabuğundan Taç

Maraton yüzen ilk kadın sporcu Canan Ateş, 1979'da katıldığı bir TRT programında yüzücülük kariyerini anlatıyor.

ECİNNİLİK

YAnnesi Amelya Hanım’ı Oynarken Adile Naşit
Annesi Amelya Hanım’ı Oynarken Adile Naşit

Annesi Amelya Hanım rolünde Adile Naşit kendi çocukluğuna bakıyor.

SANAT

YSöyleşi: Şövket Elekberova, Pıçıldaşın Lepeler
Söyleşi: Şövket Elekberova, Pıçıldaşın Lepeler

Sovyet Azerbaycanı'nın efsanevi ismi Şövket Elekberova'nın bu şarkısı neler anlatıyor?

ECİNNİLİK

YSanal Ev İşleri Sergisi: Sonsuz Patates
Sanal Ev İşleri Sergisi: Sonsuz Patates

Ne yapalım, nasıl yapalım da görünür hale getirelim ev işlerine gömdüğümüz zamanı? 

Bir de bunlar var

Gazze’nin Balerinleri (miii?)
Müze, Çocuklar ve Bir “Ressamcı”
Carrie Geri Dönüyormuş

Pin It on Pinterest