"Bugün de olsa aynı şekilde ihtilâl yapardık" diyen Evren, sorulara yanıt vermedi.

MEYDAN

Evren ve Şahinkaya’ya Müebbet Hapis

“12 Eylül darbesiyle ilgili olarak Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldılar. Mahkeme daha sonra, takdirini kullanarak sanıklar hakkındaki cezayı müebbet hapse çevirdi.

 

Sağlık sorunlarını gerekçe gösteren iki sanık da Nisan 2012’de başlayan duruşmalara katılmadı.

 

20 Kasım 2012’de hastanede yatan Evren ve Şahinkaya telekonferans yöntemiyle ilk kez hâkim karşısına çıktı. Evren de Şahinkaya da, ‘kurucu iktidar’ olduklarını belirterek mahkemenin kendilerini yargılayamayacağını iddia ettiler. “Bugün de olsa aynı şekilde ihtilâl yapardık” diyen Evren, sorulara yanıt vermedi. [Kaynak]”

 

Toplam yaşları 185 olan Evren ve Tahsinkaya gerçekten hapis yatarlar mı, cezaları askıya alınır veya hafifletilir mi bilmiyorum, bugün için önemli olduğundan da şüpheliyim – bugün tarihte kendine ayrı bir yer açmayı haketti.

 

1980 darbesiyle ilgili bildiklerimizi hatırlamak, bilmediklerimizi öğrenmek için Mehmet Ali Birand’ın 9 bölümlük 12 Eylül belgeseli:

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YFransız Kadınlardan Bildiri: Sataşma Özgürlüğü, Cinsel Özgürlüğün Vazgeçilmezidir
Fransız Kadınlardan Bildiri: Sataşma Özgürlüğü, Cinsel Özgürlüğün Vazgeçilmezidir

"Erkek düşmanlığı ve cinsellik karşıtlığına bürünen bir feminizmde biz yokuz."

MEYDAN

YBiraz da Erkekler Anlatsın
Biraz da Erkekler Anlatsın

Anlat anlat bitmeyen cinsel taciz mağduriyeti paylaşımlarından daralan yorgun ruhlar için bir öneri: Biraz da erkekler anlatsın.

Bir de bunlar var

COVID-19 Yayılırken Ev İçi Şiddet De Katlanarak Artıyor
Mümkün Olmadı Hocam
“Dar Alanları Genişletmek için”: Bu Adamları Ne Yapmalı?

Pin It on Pinterest