"Askeri jargonda öldürücü İHA'ların operatörleri öldürdükleri insanlardan "böcek lekesi" diye bahseder,"

MEYDAN

Böcek Eziği İnsanlar (ve İnsansız Hava Araçları)

Fotoğraftaki vinil poster, iki hafta önce Pakistan’ın kuzeybatısındaki Kiber Pahtunkva bölgesindeki bir köyde toprağa serildi. Özgür Dünya’nın lideri ABD’nin insansız uçaklarının (İHA) sık sık vurduğu köylerden biri bu. Poster fikrini üreten sanatçı kolektifinden bir temsilci Yahoo’ya “insansız hava araçları konusunda farkındalık olsa da konu genelde insanileştirilmiyor” diyor.

 

drone buyuk

 

Uluslararası Af Örgütü’nün geçen sene Ekim ayında yayınladığı rapora göre, 2004’ten bu yana gerçekleşen 330’dan fazla İHA saldırısında çocuklar da dahil 900’den fazla sivilin öldüğü, 600 sivilin ciddi şekilde yaralandığı düşünülüyor. (Sözkonusu rapor sadece Pakistan’a odaklanıyor ama ABD’nin insansız uçakla sivil öldürdüğü tek ülke burası değil.)

 

 

drone2a

 

Kampanyanın sitesi NotABugSplat‘e göre, “askeri jargonda öldürücü İHA’ların operatörleri öldürdükleri insanlardan “böcek eziği” diye bahseder, çünkü bu insanların bedenleri karıncalı bir video görüntüde sanki bir böcek eziliyormuş gibi görünür.”

 

“Şimdi bir İHA kamerasından baktığında operatörün gördüğü topraktaki isimsiz bir nokta değil, masum bir çocuk kurbanın yüzü olacak. Yerleştirmenin bir diğer amacı da uydu tarafından yakalanıp online haritalandırma sitelerinde kalıcı bir yer edinmesi.”

 

Sanatçılara göre posterdeki çocuk “anne babasını ve iki kardeşini bir hava saldırısında kaybetti.”

 

drone3a

 

 

Kaynak: Yahoo News, Amnesty International, NotABugSplat

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YFransız Kadınlardan Bildiri: Sataşma Özgürlüğü, Cinsel Özgürlüğün Vazgeçilmezidir
Fransız Kadınlardan Bildiri: Sataşma Özgürlüğü, Cinsel Özgürlüğün Vazgeçilmezidir

"Erkek düşmanlığı ve cinsellik karşıtlığına bürünen bir feminizmde biz yokuz."

MEYDAN

YBiraz da Erkekler Anlatsın
Biraz da Erkekler Anlatsın

Anlat anlat bitmeyen cinsel taciz mağduriyeti paylaşımlarından daralan yorgun ruhlar için bir öneri: Biraz da erkekler anlatsın.

Bir de bunlar var

8 Mart Karnesi: Olağanüstü Eşitsizlik Devam Ediyor
“Çok Gülme, Mütevazı ol, Mütevazı!”
Sahiden Herkes Neredeydi?

Pin It on Pinterest